CELEBRADA LA PRIMERA PROVA DEL TROFEU CATALÀ DE MOTOTURISME – 100COLLS

L’art de fer camí… en moto!

La 100Colls 2023, celebrada el cap de setmana del 28, 29 i 30 d’abril per les carreteres de tot el territori català, ha estat la demostració més completa que és possible unir en una prova motociclista i en ruta lliure la millor relació possible entre estratègia, resistència, i el plaer i llibertat de conducció.

La 100Colls s’ha consolidat com un cap de setmana molt especial, diferent de totes les altres proves organitzades per carretera oberta: 100Colls proposa a cada participant un repte motociclista d’estratègia, planificació i turisme, un desafiament de 48 hores per a veritables motards sota una guia de total llibertat.

Cada participant tria el punt de sortida i crea lliurement el seu itinerari elegint entre un llistat de colls de muntanya per tot el territori català. Per controlar el seu pas, cadascun dels inscrits havia rebut a casa un dispositiu de tracking via satèl·lit “My Rally”, que donava a l’organització la seva posició en tot moment durant les 48 hores següents.

L’objectiu és arribar diumenge a la una del migdia al monestir Món Sant Benet, centre geogràfic de Catalunya, amb el màxim nombre de punts possibles!

Trackejats!

Un dels “momentum” d’aquesta prova és promoure el coneixement dels llocs més espectaculars de Catalunya, incentivant l’ús de la moto en el seu vessant de turisme, aventura i descobriment, al mirall dels itineraris marcats al Grand Tour de Catalunya que proposa l’Agència Catalana de Turisme per descobrir Catalunya amb el teu propi vehicle.

El sistema utilitzat pels inscrits per navegar és lliure: per satèl·lit, amb mapes o mitjançant un roadbook propi. Des de l’organització, gràcies al dispositiu de control, controlen automàticament els horaris de sortida i arribada, parades de descans obligatòries, la localització exacta en directe dels participants, així com els punts, colls o kilòmetres acumulats.  A més, l’app instal·lada en el mòbil dels participants els permet conèixer el seu pas pels colls i la seva ordenació sobre la resta de participants. Emoció, intensitat… i un punt de competitivitat que dona a la 100Colls la seva salsa motard!

Segona edició: superant tots els reptes!

Amb més de 270 inscrits de 8 nacionalitats diferents, l’edició 2023 va ser un rotund èxit tant en participació com en la molt especial ràtio de somriures cada 100 km.

Igualment, els reptes escollits pels participants en aquesta segona edició es van superar des d’un nivell ja molt alt: certament si bé la 100Colls no és una cursa, sí que és molt competida. La màxima puntuació va ser l’assolida per l’italià Davide Sirocchi a sobre d’una BMW S1000XR, i la va aconseguir en travessar ni més ni menys que 72 colls diferents. Va ser tota una demostració de determinació i ritme que va superar la de Jaume Ortís i la del també italià Damiano Ciopettini, que va quedar molt a prop de l’anterior, després d’haver estat segon fins a la tarda de dissabte.

La classificació per equips la va guanyar brillantment l’equip Kawasaki Xperience Team -format pels periodistes del motor Lluís Morales, Pere Llorens i Guillem Hernández-, tercers a la general a bord de les seves Kawasaki Versys 1000 SE després de dura lluita amb l’equip Macbor Team -de Jordi Bordoy, Jordi Piñol, Jordi Traver, el dakarià Gerard Farrés i el joveníssim Ian Samsó sobre les seves Montana X5 500- i dels equips Road Team -amb Jordi Sala, Ferran Sacristàn i Marc Baurier- i l’equip Tenebres -de Carles Soler, Miquel Codina i Miquel Fabregó-  que varen estar posant contra les cordes als equips d’ambdues marques tot el cap de setmana.

El premi al millor duo va ser un ple de Yamaha, amb el format per Patrick Joe Bar Fuertes i J. L. Feijoo, de l’equip Yamaha Trafach sobre Yamaha MT09 i Tracer GT9,  i l’equip Yamaha Motos x 1000 format pel també periodista Josep Chaume i Isaac Cerdà sobre Tracer GT9, seguits dels Pescallunes Jordi Vilaseca i Jordi Vilarubí.

Màsters!!

En realitat, no hi ha un sol guanyador. El gran premi que s’obté en complir el repte que presenta la prova 100Colls és, precisament, aconseguir el títol de Màster 100Colls. Efectivament, acabar la 100Colls amb un 80% de la puntuació assolida pel participant amb més punts té el valor d’aconseguir ser Màster d’Or, en un número de participants, tots aferrissadament separats per escassos colls al cap del cap de setmana, que aquest any va créixer fins a 20.

26 inscrits van aconseguir ser Màster d’Argent, assolint entre el 65 i el 80% dels punts del primer, un repte no gens fàcil doncs aquest va posar el llistó molt alt. Per la seva banda, el Màster de Bronze, obtingut en superar el 50% dels punts absoluts, va ser especialment valuós una vegada més, en ser molt competit pel valor de referència marcat per Davide Sirocchi. Tots els guanyadors van recollir-los a l’animada fi de festa al complex hoteler Món Sant Benet.

Trofeus especials

Ah! I és clar, es van lliurar també trofeus especials. A la 100Colls cada motard es marca els seus propis objectius, sigui per punts, colls o Trofeus específics.

El preuat  Trofeu Garmin Xtrems pel participant que travessés els tres colls situats als extrems del triangle geogràfic català, se’l va emportar Jordi Ortís marcant al seu caseller tots tres colls a més del trofeu SHAD per més km. (més de 2.200 km!), i del Trofeu HJC Helmets al major de nombre de colls coberts, trofeu lliurat per Damià Serrano, del Patronat de Turisme de Catalunya.

El Trofeu Femení Motocard el va aconseguir Núria Balcells, que a més va ser Màster d’Argent sobre la seva KTM 1290 S Adv. El guardó li va ser lliurat per Tato Prats, president de la Federació Catalana de Motociclisme. El Trofeu al millor Passatger va ser guanyat per la francesa  Alexandra Sebille al darrera d’una confortable Harley Davidson Electra Glide, mentre que el Trofeu Clàssic Clice va ser per a Toni Puntí, qui amb una BMW R80GS de més de trenta anys va aconseguir ni més ni menys que ser Màster d’Argent amb 42 colls.

Un dels trofeus més especials pel seu simbolisme, el Trofeu Esperit 100Colls -un guardó que personifica l’esperit motard-, va ser meritòriament concedit a Laurence Boyer, de la molt nodrida participació francesa. Arribada des de la Bretanya al costat de Franck, el seu marit, sobre unes petites XT500 i SR500, va patir un contratemps just després de coronar el primer coll a Andorra que es va saldar amb un trencament de tíbia que, segons ens diuen, no els impedirà tornar per a l’edició 2024!

Un repte inoblidable

Com dèiem, aquest any la 100Colls va comptar amb motards de més de 8 nacionalitats diferents, algun dels quals va fer més de 3.000 km per participar a la 100Colls 2023. No obstant, les cares de satisfacció, malgrat les tempestes caigudes dissabte i els molts quilòmetres recorreguts en acabar el dur però gratificant cap de setmana motard, van ser la millor recompensa: tots van gaudir d’una ruta escollida lliurement que els va permetre descobrir sense caure en cap massificació dels millors escenaris i les millors carreteres de muntanya catalanes en un ambient autènticament motard, distès i proper.

Com deia Josep Maria Espinàs, gran escriptor i viatger: Estem oblidant l´art de fer camí, dominats per la mania d´arribar.

A la 100Colls, el camí és més important que el destí. Un cap de setmana molt especial.

Trofeus 100Colls 2023

  • Primer classificat absolut: Davide Sirocchi, BMW S100XR
  • Primer duet classificat: “Motos Trafach”. Patrick Fuertes/JL Feijoo, Yamaha Tracer GT9
  • Primer equip classificat: “Kawasaki Xperience Team”. Lluís Morales/Guillem Hernández/Pere Llorens. Kawasaki Versys 1000SE.
  • Trofeu Garmin Xtrems: Jaume Ortís, BMW R1250 GS Adv
  • Trofeu Passatger: Alexandra Sebille, H&D Electra Glide.
  • Trofeu HJC més colls assolits: Jaume Ortís, BMW R 1250 GS Adv
  • Trofeu SHAD més kilòmetres: Jaume Ortís, BMW R 1250 GS Adv
  • Trofeu Femení Motocard: Núria Balcells, KTM 1290 Adv S
  • Trofeu Clàssiques Clice (per a motos de més de 30 anys): Toni Puntí, BMW R80GS

La 100Colls, prova puntuable pel Trofeu Català de Mototurisme

La Federació Catalana de Motociclisme convoca el Trofeu Català de Mototurisme, que consta d’una sèrie de proves mototurístiques puntuables obertes a qualsevol motard que compleixi el reglament establert. La 100Colls va ser la primera amb 30 participants que, segons la reglamentació particular del trofeu, van puntuar per a la classificació final segons el barem de quilòmetres recorreguts en una jornada. Per participar-hi només calia adquirir la targeta de Mototurisme que emet la FCM (tota la informació al web de la Federació www.fcm.cat). Com a màxima demostració de l’esperit motard dels seus responsables, van participar a gran nivell el president, Salvador Tato Prat, el vicepresident Óscar Pérez de Lara i el vocal Josep Cardona.

Entrada similar